دکتر محمد خادمی

علت عرق کردن کف دست با معرفی درمان ها

احتمالاً تجربه کرده‌ اید که هنگام دست دادن با دیگران به دلیل خیس بودن کف دستتان احساس ناخوشایندی پیدا کنید .شاید هم افرادی در میان دوستان و خانواده‌ تان باشند که همیشه از عرق کردن بیش از حد دستان خود ناراحت و شرمنده باشند. این مسئله می‌ تواند به‌ سادگی بر روابط اجتماعی ما اثر منفی بگذارد و ما را در موقعیت‌ های اجتماعی دچار اضطراب و خجالت کند. از آنجا که برقراری ارتباط سالم و مؤثر با دیگران برای حفظ سلامت روانی ما اهمیت بالایی دارد ،رو به‌ رو شدن با چنین چالشی ممکن است تأثیرات منفی و جدی بر اعتماد به‌ نفس و وضعیت روحی فرد بگذارد.

دست های عرق کرده | عرق کردن کف دست
فرم درخواست نوبت و مشاوره رایگان

زیباجویان عزیز جهت دریافت مشاوره و یا رزرو نوبت آنلاین از کلینیک از طریق فرم زیر مشخصات خود را برای ما ارسال کنید:

نوبت دهی

عناوین اصلی

علت عرق کردن کف دست چیست؟

عرق کردن کف دست یا هایپرهیدروزیس علت های مختلفی دارد که اتفاق می افتد و هریک شرایط خاص خود را دارد. دلایل تعریق کف دست عبارتند از:

ژنتیک و ارثی بودن

یکی از دلایل اصلی عرق کف دست ژنتیک است. اگر در خانواده افرادی را دارید که کف دست هایشان عرق می کند احتمالا شما هم به این عارضه دچار خواهی شد.این مورد به دلیل فعال بودن بیش از حد غدد عرقی افراد است که به صورت ارثی به نسل های بعدی منتقل می شود. البته این مشکل را با تزریق بوتاکس می توان کاهش داد.

اضطراب و استرس

اضطراب و استرس جزو علت های اصلی تحریک کننده غدد عرق است که باعث فعال شدن سیستم عصبی سمپاتیک و تعریق دست ها می شود. بابت همین مورد افراد هنگام صحبت کردن در اجتماع ، ارائه مصاحبه های کار کف دستشان به شدت عرق می کند.

تغییرات هورمونی

یکی دیگر از عوامل موثر در تعریق کف دست تغییرات هورمونی است که در دوران بلوغ، یائسگی و بارداری بیشتر اتفاق می افتد. هورمون ها باعث ایجاد نوسانات در فعالیت غدد عرق می شوند که نتیجه آن تعرق بیش از حد کف دست ها هستند.

عرق کردن کف دست ها به خاطر هایپرهیدروزیس | عرق کف دست

بیماری های عصبی

بیماری هایی مانند اختلالات سیستم عصبی، پارکینسون و دیابت را می توان به عنوان عوامل زمینه ساز عرق کردن کف دست دانست.

مصرف دارو

استفاده از داروهای ضد اضطراب، افسردگی و داروهای فشار خون هم ممکن باعث عرق کردن بیش از حد کف دست ها شوند.

کمبود ویتامین

کمبود برخی ویتامین‌ های ضروری ،به‌ ویژه ویتامین‌ های محلول در آب مانند گروه ویتامین‌ های B، می‌تواند علت عرق کردن کف دست باشد .ویتامین‌ های گروه B به‌ ویژه B12 ،نقش مهمی در سلامت اعصاب و عملکرد سیستم ایمنی بدن دارند .زمانی که بدن با کمبود ویتامین B12 مواجه می‌ شود، این امر به ضعف عملکرد سیستم ایمنی و عصبی منجر شده و بر نحوه پاسخ بدن به عوامل محیطی و استرس‌ زا اثر می‌گذارد .این شرایط می‌ تواند موجب حساسیت زیاد پوست، احساس گرمی و عرق کردن کف دست شود.

برای پیشگیری از این مشکل توصیه می‌ شود رژیم غذایی خود را با مواد غذایی غنی از ویتامین B کامل کنید ،مانند گوشت ،ماهی ،تخم‌مرغ و لبنیات .همچنین در صورتی که کمبود ویتامین B در بدن تأیید شود ،مصرف مکمل‌ های ویتامین B به توصیه پزشک می‌ تواند به بهبود علائم کمک کند .با تأمین نیازهای ویتامینی، بدن از نظر ایمنی و سلامت عصبی تقویت شده و از بروز مشکلاتی همچون عرق کردن بیش از حد و داغی دست‌ ها جلوگیری می‌ شود.

نقش تیروئید پرکار در عرق کف دست

یکی دیگر از علت عرق کردن کف دست ،پرکاری غده تیروئید است .تیروئید غده‌ ای کوچک در گردن است که وظیفه تنظیم سوخت‌ و ساز بدن را بر عهده دارد و هورمون‌ های تیروئیدی را ترشح می‌ کند.در شرایط پرکاری تیروئید این غده هورمون‌ های تیروئیدی را بیش از حد تولید می‌ کند و این افزایش در سطح هورمون‌ ها باعث بالا رفتن متابولیسم بدن می‌ شود .این افزایش متابولیسم گرمای بیشتری تولید می‌ کند و باعث می‌ شود که بدن برای خنک‌ سازی خود با عرق کردن بیش از حد واکنش نشان دهد .این موضوع به‌ ویژه در مناطقی مانند کف دست‌ ها و پاها به‌ وضوح دیده می‌شود.

از آنجایی که عرق کردن کف دست می‌ تواند با استرس و اضطراب نیز تشدید شود ،افرادی که تیروئید پرکار دارند ممکن است به‌ دلیل تغییرات خلقی و اضطراب ناشی از این بیماری دچار تعریق بیشتری شوند .برای کنترل این وضعیت بهتر است با یک پزشک متخصص غدد مشورت شود .درمان‌ های دارویی ،تغییرات در سبک زندگی و گاهی درمان‌ های هورمونی به کاهش علائم و کنترل پرکاری تیروئید کمک می‌ کنند و در نتیجه از تعریق بیش از حد کف دست جلوگیری می‌ کنند.

مشکلات سیستم عصبی علت اصلی عرق کف دست

سیستم عصبی بدن به دو بخش اصلی خودکار و ارادی تقسیم می‌ شود که بخش خودکار ،کنترل واکنش‌ های ناخودآگاه بدن مانند تعریق را بر عهده دارد .مشکلات و اختلالات سیستم عصبی خودکار می‌ توانند باعث واکنش‌ های غیرطبیعی و افزایش تعریق در بخش‌ هایی از بدن ،از جمله کف دست‌ها شوند .این وضعیت به نام “هایپرهیدروز” شناخته می‌ شود که معمولاً بر اثر فعالیت بیش از حد اعصاب سمپاتیک رخ می‌ دهد .این عارضه ممکن است ناشی از عواملی مانند استرس ،اضطراب ،اختلالات عصبی و یا حتی عوامل ژنتیکی باشد که به تحریک غیرعادی غدد عرقی منجر می‌ شود.

در برخی موارد علت عرق کردن کف دست بیماری‌ های خاصی چون دیابت ،پارکینسون یا اختلالات مرتبط با سیستم عصبی خودکار مرتبط باشد .برای مدیریت این عارضه روش‌ های مختلفی وجود دارد از جمله دارو درمانی ،تکنیک‌ های آرام‌ سازی و در موارد شدیدتر ،جراحی قطع اعصاب سمپاتیک.با مشورت پزشک و تشخیص صحیح علت می‌ توان راهکارهای مؤثری را برای کاهش تعریق بیش از حد و بهبود کیفیت زندگی به کار برد.

هایپرهیدروزیس چیست؟

هایپرهیدروزیس (Hyperhidrosis) یا عرق کردن بیش از اندازه که در آن افراد بدنشان برای خنک شدن عرق زیادی می کند.هایپرهیدروزیس می تواند به صورت موضعی (دست ها، زیر بغل،صورت و پاها) یا عمومی (کل بدن) باشد.

هایپرهیدروزیس دو نوع اصلی دارد که عبارتند از:

  1. هایپرهیدروزیس اولیه: در دوران کودکی و نوجوانی و بیشتر در نواحی خاص بدن مثل دست ها، پاها،زیربغل و صورت نمایان می شود و دلیل مشخصی ندارد.
  2. هایپرهیدروزیس ثانویه: به علت یک بیماری یا مشکل خاص مانند مشکلات تیروئیدی، دیابت، داروهای خاص و عفونت گاها در کل بدن نمایان می شود.

راه های درمان مختلفی مانند تزریق بوتاکس، ضد تعرق های قوی، داروهای خاص و در موارد خیلی شدید عمل جراحی برای هایپرهیدروزیس وجود دارد.

عرق کردن مف دست ها به خاطر استرس زیاد | عرق کف دست

علت عرق کف دست در نوجوانان چیست؟

علت عرق کردن کف دست به‌ ویژه در نوجوانان می‌ تواند تحت تأثیر چندین عامل باشد.یکی از مهم‌ ترین عوامل تغییرات هورمونی در دوران بلوغ است که سیستم‌ های بدن از جمله غدد عرقی را تحریک می‌ کند .همچنین اضطراب و استرس که در این سن به دلیل شرایط اجتماعی و تحصیلی شایع است، می‌ تواند میزان تعریق را افزایش دهد. به‌ علاوه، برخی نوجوانان ممکن است دارای سابقه خانوادگی هایپرهیدروز (تعریق بیش‌ازحد) باشند که در این صورت احتمال بروز آن بیشتر می‌ شود.

برای کاهش این مشکل استفاده از محصولات ضدتعریق، تمرینات تنفسی برای کنترل استرس و در صورت نیاز مشاوره پزشکی توصیه می‌شود .روش‌ هایی مانند تزریق بوتاکس ،داروهای ضدتعریق با تجویز پزشک و آیونتوفورزیس نیز از جمله گزینه‌ های درمانی هستند که می‌ توانند مؤثر باشند​.

بررسی علت عرق کف دست کودکان هنگام نوشتن 

عرق کردن کف دست کودکان در زمان نوشتن ممکن است به دلیل اضطراب و تمرکز بالا حین انجام تکالیف باشد .برخی کودکان هنگام نوشتن به دلیل حساسیت بیش‌ از حد به شرایط و تمرکز زیاد ،دچار تعریق کف دست می‌ شوند .علاوه بر این مشکلات عصبی و هورمونی نیز می‌ توانند تعریق دست در کودکان را تشدید کنند .از سوی دیگر اگر کودک از مشکلات عصبی یا تیروئیدی رنج ببرد این امر می‌ تواند تعریق دست را در هنگام فعالیت‌ های خاص افزایش دهد.

برای کمک به کاهش تعریق در این موقعیت والدین می‌ توانند به کودک تمرینات تنفسی یا تکنیک‌ های آرام‌سازی را آموزش دهند و در صورت نیاز به پزشک متخصص غدد یا اعصاب مراجعه کنند .همچنین استفاده از پودر بچه و روش‌ های خانگی مانند جوش شیرین نیز به‌ عنوان راه‌ های موقتی برای کاهش تعریق موثر هستند​.

عرق کف دست به هنگام نوشتن

۱۰ راه درمان خانگی عرق کف دست که باید بدانید

برای کاهش تعریق کف دست با روش‌ های خانگی برخی از محصولات و درمان‌ های طبیعی می‌ توانند کمک‌ کننده باشند:

استفاده از ضدتعریق‌ ها

یکی از ساده‌ ترین راه‌ ها برای کنترل تعریق دست استفاده از ضدتعریق‌ ها است.این محصولات به‌ ویژه اگر شب استفاده شوند ،فرصت بیشتری برای جذب در پوست پیدا میکنند و اثر ماندگارتری خواهند داشت.برخی از انواع ضدتعریق‌ های طبی که پزشک تجویز می‌ کند ممکن است حاوی ترکیبات قوی‌ تری باشند که برای افرادی که تعریق شدید دارند مناسب‌ تر است​.

نشاسته ذرت

مقداری نشاسته ذرت را به کف دستان خود بزنید، نشاسته ذرت خاصیت جذب رطوبت را دارد و می تواند عرق کف دست ها را کاهش دهد.

چای سیاه

تانن موجود در چای سیاه خاصیت ضد تعریق دارد. می توانید چای کیسه را در اب داغ قرار دهید و بعد از خشک شدن آن را روی کف دست قرار دهید و یا دستان خود را در محلول چای با دمای ولرم قرار دهید.

روغن نارگیل

خاصیت ضد باکترایی و نرم کنندگی روغن نارگیل کمک زیادی به کنترل تعریق می کند. روغن نارگیل را به کف دستان خود بمالید و صبر کنید تا جذب پوست شود.

آلوئه ورا

خاصیت خنک کنندگی آلوئه ورا می تواند تاثیر به سزایی در کاهش تعریق داشته باشد. آلوئه ورا را روزی یک بار به دستان خود بمالید و منتظر باشید تا خشک شود، علاوه بر کاهش تعریق، پوست شما را هم نرم و مرطوب می کند.

جوش شیرین

به دلیل قلیایی بودن ،جوش شیرین می‌ تواند با تنظیم pH پوست به کاهش تعریق کمک کند.برای استفاده از این روش می‌ توانید چند قاشق جوش شیرین را با آب ترکیب کرده و دست‌ های خود را برای چند دقیقه در آن قرار دهید .این کار می‌ تواند میزان تعریق را کاهش دهد، هرچند اثر آن موقتی است و باید به‌ صورت منظم انجام شود​.

سرکه سیب

سرکه سیب به تنظیم pH  پوست کمک زیادی می کند. می توانید روزی یک بار سرکه سیب را به دستان خود بمالید و منتظر شوید، بعد از خشک شدن دستان را بشویید.

آب لیمو

آب لیمو را با کمی آب مخلوط کنید و روی دستان بمالید و بعد از چند دقیقا دستانتان را بشویید. این کار هم می تواند به کاهش عرق کف دست کمک کند.

دمنوش بابونه

دمنوش بابونه به دلیل اثر آرام‌ بخش خود می‌تواند به کاهش تعریق دست کمک کند .بابونه با کاهش استرس و اضطراب یکی از عوامل مهمی که باعث تعریق می‌ شود می‌ تواند میزان تعریق را کنترل کند .می‌ توانید یک لیوان از این دمنوش را روزانه بنوشید تا از فواید آرام‌ بخش آن بهره‌ مند شوید​

گیاه مریم‌ گلی

مریم‌ گلی نیز از گیاهانی است که به دلیل خاصیت قابض خود می‌ تواند میزان تعریق را کاهش دهد .نوشیدن دمنوش مریم‌ گلی یا خیساندن دست‌ ها در آب مخلوط با این گیاه ،روش‌ هایی هستند که بسیاری از افراد به آن‌ ها علاقه‌ مند هستند اگرچه اثرات علمی این گیاه هنوز به‌ طور کامل ثابت نشده است.

درمان قطعی عرق کف دست و پا

برای درمان قطعی و مؤثر عرق کف دست و پا چند روش وجود دارد که با توجه به شدت تعریق و ترجیح شخصی می‌ توان از آن‌ ها استفاده کرد:

درمان قطعی کف دست با بوتاکس

بوتاکس یکی از روش‌ های مؤثر و غیرجراحی برای کاهش تعریق است که با تزریق در نواحی تعریق زیاد ،فعالیت غدد تعریق را به طور موقت کاهش می‌ دهد. بوتاکس اعصاب مرتبط با غدد تعریق را مسدود می‌ کند و به این ترتیب از تعریق بیش‌ از حد جلوگیری می‌ کند .اثر بوتاکس معمولاً بین ۶ تا ۱۲ ماه باقی می‌ ماند و سپس باید دوباره تزریق شود. اگرچه این روش اثرات خوبی دارد، اما به دلیل موقتی بودن ممکن است نیاز به تکرار داشته باشد​.

درمان دائمی کف دست با جراحی

درمان جراحی برای تعریق بیش‌ از حد شامل عمل سمپاتکتومی است که در آن اعصاب مسئول تعریق از طریق جراحی قطع می‌ شوند.این روش یک درمان دائمی برای عرق کردن کف دست محسوب می‌ شود و به‌ ویژه برای افرادی که تعریق شدیدی دارند مناسب است. این عمل از طریق لاپاراسکوپی انجام می‌ شود و نتایج آن دائمی است اما ممکن است برخی عوارض مانند تعریق جبرانی (تعریق در نواحی دیگر بدن) را به همراه داشته باشد​.

اشتراک در
اطلاع از
0 Comments
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x